Nepotvrzená transakce - co s tím?

TAkže prešla, ale netuším prečo, keďže tie poplatky neklesli, práve naopak. Príde mi to tak, ako keby minéri do každého bloku pridávali jednu seknutú transakciu a teda to pomaly čistili od zaseknutých transkakcií, ale to je len môj dojem.

Ohledne Electrum…
asi před měsícem jsem poslal na Bittrex Btc s malým poplatkem… ok vyzkoušel sem vše co šlo, nic nepomohlo až předevčírem mi přišli Btc zpět.
Říkam si paráda. Dnes zapnu Electrum a peníze opět pryč a opět hláška low fee a mám je jako unconfirmed… Přitom sem je již podruhé neposílal.
Jsem tupec nebo co je ve věci? :open_mouth:
Pokud sem mimo tak se omlouvám, díky

Co presne znamena: “predevcirem mi prisly btc zpet”?

Jestli to byla transakce s malym poplatkem, tak bych spic ocekaval ze byla unconfirmed a pak vyhozena z mempoolu cili se vubec nerealizovala (a nebyl by duvod aby je prijemce posilal zpet mne).

Ve skutečnosti se ti nic nevrátilo. Jen jsi zapnul electrum a ten se rozjel se serverem který byl pozadu. Takže jsi viděl peněženku ve stavu před odesláním. Jakmile si electrum našel aktuální server opět byla tx viditelná.

Případně alternativně - tx byla rejecknuta a vyhozena z mempoolu a jakmile jsi zapl electrum tx byla obnovena a opět odeslána do sítě. Laicky receno electrum udržuje nepotvrzenou tx “živou”.

I kdyz nekteri tvrdi ze se jim odeslana castka casem vratila a siti neprosla. Me se nic takoveho za 4 roky nepodarilo. vse doslo k cili.

A ani nevim jak by ke “stornu” tx sítí mohlo dojít, kdyz electrum pri kazdem zapnuti tu tx znovu odesle do site pokud ji sit jiz nevidi.

1 Like

Zkusil bych akcelerátory:
https://viabtc.com/tools/txaccelerator/
http://confirmtx.com

a pokud ti neco v penezence zbylo můžeš zkusit Child-Pays-For-Parent nebo Replace-By-Fee.

První moznost spocívá v tom, že se odesle další tx tentokrát s vysokým poplatkem a “následující tx zaplatí i za tu predchozí”. aby mineri mohli vytezit tu s vyssim poplatkem, musi s tim potvrdit i tu s nizsim ktera ji predchazi.

RBF bys mel mit aktivovany automaticky kdyz jsi poslal s nizkym poplatkem. Takze pokud v penezence neco jeste mas - muzes poplatek navysit a tx urychlit. Tx dostane nové txid a puvodni tx zanikne (bude nahrazena).

Pak uz nezbyva nez semtam electrum zapnout aby tx udrzoval v mempoolu a hold cekat a cekat… Případně kdosi tu na foru řešíl podobny problém a vyřešil ho pomocí double spend.

1 Like

jak udelat double spend pres electrum

1 Like

Uz to poresil pres replace viz. https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/5zhcvc/sent_a_trans_in_electrum_wallet_says_status_is/

BTW pouzivani pojmu double spend v tomto smyslu me docela irituje, protoze jeho vyznam je prece uplne jinej …

@Ramirez: +1, taky mě to štve, má to úplně jiný význam. To je jako když si člověk splete krádež a daně…no i když v tomto konkrétním případě… :smiley:

:smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley:

No, taky mi ty pojmy splývají :smiley: :smiley: :smiley:

Nezabíjejte posly:) Prosil bych o fundované vysvětlení pojmu double spend - co to tedy dle vás je. A jak byste to nazvali v tomto případě.

Rád se dozvím něco nového. Ve všech zdrojích které jsem kdy k tomuto tématu hledal to tak vždy nazývali.

Ještě jsem to mohl nazvat hack peněženky protože přesně to to totiž je tento konkrétní postup (výše odkaz na steemit).

Osobně to laicky chápu tak jak je to vysvětleno na následujícím odkaze

Co se týče btc jsem jen uživatel a trader, narozdíl od většiny lidí co se zde pohybuje nejsem programátor:) Tímto se omlouvám všem iritovaným neboť to nebylo účelem:D

1 Like

Ja se divam, že muj příspěvek byl přesunut a celkem ožil. Omlouvám se!
Jak píše Ramirez, ano vyřešil sem to přes replace viz. https://www.reddit.com/r/Bitcoin/co...says_status_is/
Nicméně trvalo to cca 5 týdnů a několik dalších odeslaných tx tentokrát s vysokým poplatkem až to nakonec nabídlo tu danou možnost "replaceable"
Suma sumárum mě to vyšlo hodně draho… :wink:

1 Like

No ano, v podstate principialne je to tak, s tim vysledkem, ze obe ty transakce jsou prijaty bitcoinovou siti a zapracovany do bloku.

Vic viz bitcoin wiki: https://wiki.bitcoin.com/w/Double-spending

To co popisuje ten tvuj odkaz jako double spend, je v podstate vyuziti stavu, kdy transakce s nizkym fee jeste nebyla zarazena do bloku a nahradis ji jinou se stejnymi parametry (castka, prijemce) a vyssi fee a tim padem vyssi atraktivitou pro minery. Ta puvodni, i kdyby se po nejake dobe dostala ke zpracovani a nevypadla z mempoolu, bude zamitnuta, protoze ve zdrojove penezence uz nic nebude …

1 Like

@testovaciprovoz: hned první věta v Ramirezově odkazu to krásně vysvětluje:
Double-spending is the result of successfully spending some money more than once.
Pro neangličtináře - v peněžence mám 1 BTC, a pošlu 2 transakce, každou o hodnotě 1 BTC, celkem tedy 2 BTC a síť mi to schválí. Aby tohle prošlo, musí nastat specifické podmínky, např. 51% útok na síť apod.

1 Like

Pri 51% utoku double spend nastat nemuze, protoze 49% nodu by tu transakci neakceptovalo.

Spis by pak slo o hardfork… viz

Díky už chápu.

Takže double spend=úspěšné utracení stejného zůstatku tak že jsou potvrzeny obě transakce (prakticky by nemělo nastat)

“pokus o double spend”= to samé jen projde jen jedna z tech tx.

Nicméně stále nevím jak to teda nazvat - asi jako manuální RBF u tx ktera neni nahraditelna:)

Neměla by být btc síť zabezpečena tak aby k double spendu nemohlo dojít? Přeci pokud by se to někomu podařilo - svědčilo by to o tom že síť nefunguje jak má a není bezpečná…

Už vím jak to nazvat:) Nahrazení tx jinou s vyšším poplatkem. Shodneme se na tom, že ten navod na steemu to označil nepřesně. Nicméně když googlim double spend tak většina příspěvků to označuje nepřesně…

Mě zas třeba iritují české články o kryptomenach. Kdy bitcoin a kryptoměna je synonymum. Např. hackeři těží na vašem mobilu bitcoiny. A o větu dále že těží monero. Nebo když označují kapitalizace všech měn dohromady jako “hodnota všech existujících bitcoinů”. Ale chápu to zjednodušují pro jejich čtenáře.

Asi tak bych to viděl s double spendem - prostě to nějak zobecnělo a používá se to v úplně jiném smyslu než jaký to má význam. Laicky se tím označuje každá tx která je poslána do blockchainu víckrát (přičemž účelem není to utratit 2x).

1 Like

Spis kazda dalsi transakce nad stejnymi bitcoiny (bitcoin vstupy). Technicky se mi zda pouziti vyrazu double spend v poradku s tim, ze samozrejme sit zadny takovy pokus neakceptuje (je ale otazka kterou transakci si “vybere” a overi).

díky za upřesnění přesně tak jsem to myslel jen jsem se blbě vyjádřil.

No, ja bych to spis videl na vyuziti principu tzv. race attacku viz. https://en.bitcoin.it/wiki/Irreversible_Transactions

1 Like

To vypadá na hodně zajímavé čtení díky. Na bitcoin wiki už jsem hodně dlouho nezavítal a zrovna tohle vidím poprvé.