Zdanění zisku z obchodování BTC/LTC

Zrovna zítra jdu opět na živnosťák, dost se to hodí, díky :slight_smile:

v podstatě se ti to nehodí vůbec, finančáku vůbec nemusíš říkat kolik bitcoinů máš, stejně si to nezjistí, problém je, když ti přilítnou na bankovní účet dolary, to už je příjem, který ti zdaní.

A o to jde :slight_smile: plánuju podníkání s bitcoiny - těžba a směna za eura, případně obchod s nimy :slight_smile:

Hele a jak to vidíte, když má člověk EUR účet v německé bance (Sparkasse oberlausitz-niederschlesien) za účelem prodeje a kupování BTC? Předpokládám, že německé zákony se na jako na českého občana mě nevztahují co?..

Zdravím,
sice jsem založil nové vlákno pro daňové přiznání v ČR (https://staker.cz/forum/showthread.php?threadid=3574), ale to mi bylo správcem uzavřeno a řečeno, že mám pokračovat zde, tedy ve vlákně Zdanovanie BTC/LTC na Slovensku, které je cca 4 roky staré. :frowning:

Každopádně moje otázka zůstává:
Zdravím všechny,
prodal jsem v roce 2017 nějaké drobné BTC a teď bych asi měl toto uvést v daňovém přiznání. Řešil už někdo z vás, kam v tom růžovém papíru toto uvést?
Jakou formou (tedy kde vzít papír a jak má vypadat) o příjmech z internetové směnárny, kterým bych příjem dokládal?

Děkuji za zkušenosti a rady.
Robert

V tehle oblasti se za posledni 4 roky vubec nic nezmenilo, protoze ceske pravo se k bitcoinum zatim v podstate vubec nevyjadruje.

Pro ucely dane z prijmu je bitcoin v kategorii “Ostatni prijmy”… (§ 10 Zákon o daních z příjmů 586/1992 Sb.)

Základem daně (dílčím základem daně) je příjem snížený o výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení.

Radek 40 danoveho priznani

ř. 40 Dílčí základ daně z ostatních příjmů podle § 10 zákona – přeneste údaj z ř. 209 Přílohy č. 2 DAP.

Budes potrebovat prilohu c.2 k danovemu priznani k dani z prijmu

V jake smenarne jsi kupoval a co za doklad ti dali? Nikde neni receno ze ma “nejak vypadat”. Krome toho mas zrejme vypis z bankovniho uctu, ktery muzes pouzit.

Prodával jsem ve směnárně Simplecoin, poslali mi PDF soubor (5 řádků exportovaných z Excelu, bez hlavičky razítka, podpisu …). Problém také je, že tam vystupuje i rok 2017. Takže je to nepoužitelné.
Ano výpis z bankovního účtu udělat mohu. Ale nevím, zda to bude finančáku stačit. Měl jsem za to, že to musí být z organizace, která mi peníze poslala. Když mi posílají papír z druhého zaměstnání, taky to má nějakou hlavičku, razítko, podpís účetní, která to vydala …
Proto se ptám. Psal jsem mail i na finačák, jak postupovat při zdanění BTC, ale ten mlčí.

Co znamena “vystupuje tam rok 2017 takze je to nepouzitelne”? Nechapu to. Podavas snad priznani za rok 2017 nebo se pletu? I kdyby tam tech let na jednom papire bylo vic, v cem je problem vzit z toho jen to relevantni pro rok 2017?

Financaku nic nosit nebudes, normalne podas danove priznani. Teprve kdyby mel pochybnosti budes to nejak muset dokladat. Cim lepe to dolozis tim lepe pro tebe. Ale nevidim duvod proc by vypis z uctu mel mit mensi vahu nez neco s razitkem od kohokoliv. Muzes pouzit krome vypisu z uctu nejaky screenshot z obchodniho uctu, tabulku v excelu, prehled transakci z blockchainu, cokoliv. Fantazii se meze nekladou. Jako dukaz lze pouzit cokoliv.

Mail na financak? Haha, to jsi pobavil. Odpoved opravdu necekej, takhle to nefunguje. FU neslouzi k poradenstvi zdarma.

Omlouvám se, mělo tam být 2018. Celá věta tedy měla být: Problém také je, že tam vystupuje i rok 2018.
S finančním úřadem mám informace jiné, pokud si fyzická osoba a děláš-li si daňové přiznání sám, tak mi bylo řečeno, že oni mají povinnost ti toto objasnit. Bylo mi to řečeno dvěma finančními poradci nezávisle. Takže tomu celkem věřím.
Když jsem si kdysi dělal daňové přiznání sám, byl jsem tam osobně a své výpočty s nějakou ženskou v kanceláři konzultoval. Ona mi pak vše přepočítala a řekla, že je to OK. Jen dodávám, že to nebylo na podatelně, ale v nějakém kanclu.

Pak plati co jsem psal a vyseparujes jen rok 2017.

Jasne v kanclu osobne jsou obcas ochotni, uz proto ze jim to usetri praci s tim te vyzyvat k oprave chyb… ale mailem? Neslysel jsem ze by kdy nekomu poradili mailem. Navic pokud vim nejsou opravneni k tomu podavat zavazny vyklad pravnich predpisu. Zavazovat FÚ muze z hlediska metodiky jen vyklad GFŘ.

Napsat příjem z úču banky do ružového papíru bych uměl (tedy nevím zatím kam, do kterého pole), ale je mi divné, že nemusím přikládat důkaz, že jsem směnil tolik a tolik. Třeba z Dobrého anděla dostávám každý rok papír s hlavičkou, razítkem, …, že jsem daroval tolik a tolik. Když do daní dávám dárcovství krve, taky to je ofiko papír z transfuzky. Tak je mi divné, že když mám příjem ze směnarny, že mi pošlou jen printscreen Excelu, kde není ani moje jméno.

Uz jsem ti to psal vyse…

Vyplnujes nejdrive prilohu c.2 konkretne radek 1 (oddil 2) a pote 207,208,209.

Tim ti vyjde ř. 209 Dílčí základ daně připadající na ostatní příjmy podle § 10 zákona (ř. 207 – ř. 208)

Nasledne cislo z radku 209 presouvas do danoveho priznani na radek 40.

To co rikas je opravnena kritika smenarny simplecoin… Priste si vyber nejakou ktera o tyhle veci pecuje lepe. (Tohle forum sleduji, takze predpokladam ze si tvou kritiku vezmou k srdci)

Bavíme se oba o tomtéž?

Ano, bavime se o přiznání k dani z příjmů fyzických osob… Oba linky jsem dával již v předchozích příspěvcích.

Aha, já koukal jen na ten klasický, ne na přílohu 2. Díky za nakopnutí. Zkusím ještě týden počkat a pak zavolám / dojdu osobně na finančák. Až budu vědět více, zkusím sem dopsat ostatním.
Ještě jednou díky.

Hele to co jsem ti psal to je tutovka… Kdybych si nebyl 100% jisty nepisu to sem…

Ahoj @zabak, jak jsi dopadl? Nejake nove info? Diky!

Zdravím,
na finančák už jsem psal 2x a žádná odpověď. Zítra napíšu třetí a a začnu preventivně telefonovat. :slight_smile:

1 Like

Zdravím všechny,
tak jsem pokročil. Našel jsem telefon na finančák zavolal. Paní mi řekla, že jsem měl špatný mail. Tady nevím, zda jí věřit, protože jsem žádnou zprávu od mail démona nedostal (tedy něco ve stylu: mail nelze doručit, mailová adresa neexistuje).
Po mailu se ale paní moc komunikovat nechtělo. Obzvláště, když jsem jí řekl, že bych měl rád nějaký papír v ruce, když bude problém. Ať se ptám teď po telefonu, pořád opakovala. I zeptal jsem se.
Přepis rozhovoru:
Já: "Jak a kam mám uvést do daňového přiznání zisk z prodej kryptoměn?"
Úřednice: "Ježišmarjá, a je to tady. To já nevím kam. To budu muset za vedoucím."
Já: "Proto jsem po vás chtěl funkční mail, aby se to dalo přeposlat. Můžete mi ho tedy dát?"
Úřednice nadiktovala mail.
Já: "Tak já ten dotaz pošlu, děkuji."
Úřednice (sarkasticky): "Výborně, teď budu mít další práci. No to je svělý, pěkně děkuju."
Také jsem slušně poděkoval. A sdělil jí, že je zlatá. A pokud neví, ať můj mail přepošle nadřízenému a ten ať pak koná dál. Nikdo nejsme vševědoucí. Rozloučil jsem se a zavěsil. Z jejího hlasu bylo cítit zoufalství, naštvání, bezradnost…
Bezradný já jsem taky. No a teď přemýšlím, zda vůbec mám něco rozjíždět a upozorňovat na sebe. Nebo hrát mrtvého brouka a přehlížet. Částka kterou bych přiznával je v desítkách tisíc korun.
Teď babo raď. :slight_smile: Nevíte o nějakém případu, že si na někoho FÚ došlápl kvůli kryptoměnám? Nebo se to přehlíží, protože nikdo vlastně pořádně neví co s tím. Nerad bych byl první kdo to odnese :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

1 Like

No, to je dost těžké. FÚ ti neporadí radit jak danit, ale daně chce - to vidím jako dost velký úspěch že se tvým podnětem budou vůbec zabývat. Do mailu ti nepošlou nic, to bys jim to totiž mohl omlátit o hlavu, jedině telefonát a nahrávat. Znám FÚ v ČR (ne Praha), kde si za radu účtují 5000 Kč. :rage: Každý daňový poradce ti řekne, ze máš danit tak, jak to chce tvůj místně příslušný FÚ, i kdyby to bylo protizákonné. Je to celé takový kočkopes, plať daně, ale my ti neřekneme jak, ale pokud to pos*reš, tak ti napaříme penále jako prase (a za penále jsou prémie, protože nekecáme a makáme a našli jsme chybu, ale pššt, nikomu to neřikejte, není to pravda, stejně jako policie nemá výši prémií odvislou od “čárek” = pokut) :angry::fu::fu::fu:

1 Like