Jak na papírovou peněženku

Ahoj,

poradí mi někdo kde lehce vytvořit zálohu bitcoin peněženky v papírové podobě?

Popis situace: mám uloženo trochu bitcoinu v electrum softwarové peněžence. Pro případ, kdyby se mi něco stalo bych rád měl pro manželku vytisknutý papír s nápisem bitcoin a informací k adrese a klíči (či co je potřeba). Existuje program/šablona kde bych vše mohl komfortně udělat? Ochranu takto uložené informace prosím neřešte. Je to mé rozhodnutí mít kopii na papíře. Ideálně bych něco co generuje QR kód a hezky to vytisknout.

Děkuji za pomoc.

1 Like

Ahoj @Eliska2010, díky za registraci a výborné téma :+1:

Rozhodnutí mít zálohu bitcoin na papíře chválím. Je to základní věc.

Podle toho co píšeš, že používáte peněženku uloženou na PC, je nutné si nejprve vyjasnit kde přesně se bitcoiny nachází:

  1. Bitcoiny jsou uloženy na jediné BTC adrese (dohledat a verifikovat to lze např. na blockchain.info)

  2. Bitcoiny jsou uloženy na více adresách. V případě Electrum se to zjednodušuje v tom smyslu, že při startu programu a prvotním nastavení se vytvořila tzv. deterministická peněženka na základě tzv. seedu. Seed je cca 16-20 krátkých anglických slov. Z tohoto seedu je možné generovat všechny následné adresy pro použití (vyzkoušet lze např. na BIP39 - Mnemonic Code). Pro zvýšení bezpečnosti se ještě užívá krátké heslo nebo PIN kód, kterým se na disku soubor s peněženkou zabezpečí.

V prvním případě se zálohuje jen privátní kód k adrese, ve druhém případě se zálohuje seed phrase + heslo.

K seed phrase asi nemá smysl generovat QR kód, stačí si přepsat ručně nebo vytisknout těch 16 slov.

Privátní klíč k adrese (adresám) je možné pěkně vytisknout např. pomocí https://www.bitaddress.org kde je nástroj pod záložkou Wallet Details, který po zadání privátního klíče ukáže QR kódy jak ke klíči tak k veřejné adrese. Tento nástroj lze pro zvýšení bezpečnosti stáhnout lokálně a použít off-line, takže máte jistotu že nikam neposílá kopii vašeho klíče ;). Druhá výhoda je, že je opensource. Stahuje se pak obvykle přímo z githubu:

Také je možné si stáhnout na počítač odpojený od internetu následující generátor offline papírových peněženek: https://github.com/MichaelMure/WalletGenerator.net
Já už to vyzkoušel a funguje to.

1 Like

Díky za tip.

Obecně je offline lepší. Důrazně bych nedoporučoval zadávat privátní klíč nebo seed do formuláře na online stránkách. Nikdo neví jaký skript tam poslouchá a jestli si zůstatky nezkontroluje a privátní klíče “nesweepne”…

A post was merged into an existing topic: Ledger Hardware Wallet